Skip to main content

Review Novel Lazuardi - NASZ

Sepanjang tak dapat online, kerja sampingan saya adalah membaca novel..banyak buah jugakla yang dapat dikhatamkan..

Ini adalah salah satu daripadanya--------- LAZUARDI, tulisan Nasz, sebelum ni dia hangat dan hot dengan novel Sweet Sour.

Bila nampak je novel Lazuardi di kedai buku minggu lepas, memang terus sambar la...lama gila menunggu Nasz keluarkan novel baru.


Novel ni mengisahkan tentang kehidupan Anaz...sumpah saya sangat rasa sakit dalam dada membaca novel ni..novel ni bagus, saya suka! tapi rasa sakit dalam dada tu mungkin sebab terlalu menghayati watak-watak dalam novel ni.

Anaz ni nampak sangat la sabar orangnya, kadang-kadang membebel mulut saya tanpa disedari kerana terlalu geram dengan kesabarannya dan kelurusannya itu! 

Watak Ain paling menonjol dalam novel ni, saya sangat sakit hati dan benci dengan Aini ni..kalau dia ada depan mata, memang dah lunyai kena tampar dengan saya agaknya walaupun seumur hidup saya tak pernah pun tampar orang.

Watak Shark adalah sangat cool....bila sampai je tang part ada Shark, rasa serba serbi slow je...mungkin kerana terlalu cool, rasa macam sangat perlahan rentaknya...mungkin ada sebab Nasz jadikan watak Shark sebegini.

Ada part sedih, iaitu bila Anaz tau siapa dia sebenarnya..saya agak teremosi sikit, berair jugak lah mata ni.

Nasib baiklah Shark tu sabar dan cool, tak adalah dia nak ikut cakap Anaz yang tiba-tiba je ajak bercerai...sabar je lah.

Novel ni saya ulangbaca 2 kali..kali pertama baca dengan laju sebab tak sabar nak tau pengakhirannya macam mana.. kali ke 2, dengan penuh penghayatan.

Dah ada yang baca novel ni?

Saya lebih sukakan novel Sweet Sour berbanding Lazuardi, mungkin sebab novel ni lebih berat berbanding Sweet Sour kot. apa pendapat anda kaki novel sekelian?

Comments

  1. salam kak aya..
    nak tanya, kak aya beli katne?
    kawan saya ramai cakap diorang cari tak jumpa-jumpa lagi novel ni..
    frust, frust..

    ReplyDelete
  2. beli di kedai buku Pertama Bookstore ( dalam pertama kompleks

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

MINGGU KE 2 INTERMITTENT FASTING

 Hari ni genap 14 hari Kak Aya buat IF 16:8, makan macam biasa je . Berat pada hari pertama ada lah 82.8 dan hari ni berat 79.9. Alhamdulillah ada perubahan positif. Masalah dengan Kak Aya ni adalah nak konsistent tu, masalah ramai orang lain jugak rasanya, kan? Cuma kali ni kelainan usaha yang Kak Aya lakukan adalah pagi dan petang Kak Aya berjalan kaki, jumlah untuk pagi dan petang tu adalah sejauh 8km setiap hari dengan jumlah langkah sebanyak 10,000 , jumlah kalori yang dibakar adalah 270 kalori dan masa yang diambil adalah sebanyak 2 jam.  Moga makin kuat semangat untuk teruskan usaha.

Pilihan Keluarga Vs Pilihan Sendiri

Pagi tadi, seperti biasa perjalanan ke pejabat ditemani HotFM AM Krew. Riuh rendah mereka melayan panggilan dan sms pendengar yang berkongsi pendapat mengenai tajuk di atas. Ada yang sekadar memberi pandangan, tak kurang yang berkongsi pengalaman mereka berkahwin dengan pilihan keluarga yang akhirnya rumahtangga yang dibina roboh dipertengahan jalan. Tapi ada juga yang seperti di dalam cerita Nora Elena dan Vanilla Coklat  - mula-mula benci tapi lepas tu jatuh cinta! Terkenang kembali ketika saya di kampung sebelum berhijrah mencari rezeki di Kuala Lumpur ini. Dulu sebaik je tamat sekolah memang bersedia la untuk berkahwin , kalau tak dapat sambung belajar, tak dapat kerja kat mana-mana. Saya cukup takut kalau disuruh kahwin dengan pilihan keluarga, biasa la gadis pingitan, mana ada teman lelaki, kalau ibubapa cakap lelaki itu terbaik untuk kita, memang tak ada pilihan lain la jawabnya, terpaksalah terima. Memang ada yang datang melamar melalui mak namun semua lama