Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan


Tengah hari tadi ada kuliah zohor mengenai Persediaan Menyambut Ramadhan yang disampaikan oleh Ustaz Azman , dari Dewan Bahasa dan Pustaka. 

Ustaz berpesan agar kongsi-kongsikan la apa yang disampaikannya hari ini dalam apa jua bentuk medium samada SMS, FB , Blog, Email atau apa saja kerana ianya bermanfaat untuk kita semua. Persediaan sebelum Ramadhan yang perlu dilakukan lebih awal , cantik sangatlah kalau sekarang kita dah mula lakukan persediaan itu sebab dah tinggal 11 hari je lagi Ramadhan akan menjelma. 

Oleh kerana saya tidaklah begitu cekap menterjemahkan kata-kata yang disampaikan oleh Ustaz ke dalam bentuk tulisan ,awal-awal saya memohon maaf andainya terdapat ayat yang mengelirukan pembaca semua ye! 

Secara ringkasnya,  tujuan persediaan ini adalah sangat penting agar hati kita menjadi ikhlas untuk menunaikan ibadah Puasa , bila hati ikhlas tidak akan timbul rasa "keterpaksaan", bila rasa terpaksa sudah tentu memberi kesan kepada pahala puasa. 

Antara persediaannya  yang kita semua patut lakukan : 

1. BERDOA 
a. Berdoa kepada Allah agar kita diberi kesempatan untuk sampai kepada bulan Ramadhan. 
b. Berdoa kepada Allah agar kita diberikan kesihatan yang baik dan diberi kemampuan untuk melakukan ibadah puasa dengan sempurna. 
c. Berdoa kepada Allah agar amalan kita diterima. 

** Sesungguhnya doa sentiasa berperang dengan takdir, dengan berdoa yang bersungguh-sungguh dapat menangguhkan takdir. 

Doa yang dianjurkan untuk kita membaca sebagai persediaan menyambut Ramadhan adalah seperti berikut, yang bermaksud: 

"Ya Allah Ya Tuhanku! Datangkanlah Ramadhan ke atas kami dengan kebahagiaan dan keimanan,keselamatan dan juga agama Islam dan taufik kepada apa yang Engkau suka dan Engkau redhai Tuhanku dan Tuhan Kau Ya Allah" 

2. BERSYUKUR 
a. Banyakkan memuji Allah dan zahirkan rasa syukur dengan kehadiran Ramadhan. 

Banyakkan mengucap "Alhamdulillah" dan "Alhamdu Wa Syukru" 

Lakukan sujud syukur salah satu cara untuk menzahirkan rasa syukur . 

3. ZAHIRKAN KESERONOKAN 
a. boleh mengadakan doa selamat, jemput jiran tetanga dan sahabat 
b. menghantar kad ucapan sempena menyambut Ramadhan 
c.saling mengucapkan selamat menyambut Ramadhan. 
d. menyediakan pakaian yang baru ( tidak sepertinya beli baru tetapi guna semula yang mungkin dah lama tersimpan )dan bersih . 

4. CERITAKAN TENTANG RAMADHAN KEPADA ANAK-ANAK 
Kongsikan kelebihan Ramadhan kepada anak-anak, apakah kebaikan berpuasa, apakah ganjaran untuk orang berpuasa dan sebagainya5.TAMBAHKAN LAGI ILMU DAN KEFAHAMAN TENTANG HUKUM HAKAM BERPUASA. 
Banyakkan bertanya dan merujuk kepada orang yang lebih mahir tentang hal hal agama. 

6. UCAPKAN AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN atau MARHABAN YA RAMADHAN kepada diri sendiri. 


Kuliah Zohor terhenti sampai takat ni je tadi kerana masa hanya sejam je...Insyaallah Ustaz akan menyambung lagi pada kuliah akan datang. Semoga catatan ringkas ini sedikit sebanyak memberi manfaat kepada kita semua. 

Semoga Ramadhan kali ini menjadi Ramadhan terbaik bagi kita semua. Insyaallah! p/s: kalau ada kesalahan di dalam ringkasan ini, sila tegur-tegur saya pada ruangan komen tu,, maklumlah budak baru belajar.

Comments

Popular posts from this blog

Penangan Cili Padi

PERLUKAN BANTUAN ANDA !

Happy Birthday to ME! | Menuju ke 40