Apa itu Placenta Praevia/Uri di bawah

*** ceduk daripada blog INI , semoga ada manfaatnya.

Placenta atau dalam bahasa melayu adalah uri. Uri merupakan ‘kembar’ bayi semasa dalam rahim. Penting untuk perkembangan bayi.

Biasanya uri terletak di bahagian atas rahim. Ini kedudukan yang selamat untuk uri. Tetapi jika uri itu berada di bawah ini dipanggil Placenta Praevia atau uri di bawah. Ini merupakan masalah ketika mengandung.

Jika pendarahan berlaku tanpa dapat dikawal, ini membahayakan ibu dan bayi. Jika masih belum berhenti, ibu terpaksa bersalin awal.

Terdapat 4 jenis
- uri terletak rendah dalam rahim. Bayi masih boleh dilahirkan secara vaginal
- bahagian hujung uri menyentuh pembukaan serviks tetapi tidak menutupinya. Bayi masih boleh bersalin secara vaginal
- sebahagian uri menutupi pembukaan serviks. Bayi perlu dilahirkan secara pembedahan
- uri menutupi sepenuhnya pembukaan serviks. Bayi perlu dilahirkan secara pembedahan

Pada peringkat awal mengandung, sehingga minggu ke 20, jika uri terletak di bawah atau menutupi serviks anda tidak perlu bimbang. Semakin bayi membesar, rahim yang mengembang akan menarik uri dari serviks.

Pendarahan semasa 3 bulan terakhir mengandung merupakan salah satu simptomnya. Apabila bahagian rahim mengembang semasa pertengahan mengandung, uri mungkin akan terpisah menyebabkan pendarahan yang banyak. Hubungi doktor anda dengan segera. Namun kadang-kadang tiada tanda. Sebaiknya lakukan scan untuk memastikan keadaan uri dalam kedudukan yang baik

Ibu yang mengandung anak kedua dan seterusnya lebih berisiko mengalaminya berbanding dengan mereka yang mengandung kali pertama. Juga terdapat sedikit risiko bagi mereka yang pernah bersalin secara pembedahan, atau pernah mengalami masalah ini sebelumnya atau mereka yang merokok. Namun kebanyakannya tiada faktor risiko tertentu.

Untuk mengatasi masalah ini, bergantung pada keadaan. Jika anda mengandung selepas 20 minggu, tetapi tiada pendarahan, anda mungkin dinasihatkan untuk mengelakkan sebarang aktiviti lasak dan jangan buat kerja berat. Jika berlaku pendarahan yang banyak, perlu ditahan di hospital untuk pemantauan. Walaupun telah berhenti anda mungkin diminta berada di hospital sehingga bayi dilahirkan. Anda juga akan dinasihatkan agar tidak melakukan hubungan seks dengan suami kerana ini mungkin akan menyebabkan pendarahan.


Uri adalah organ yang terdapat didalam rahim wanita hamil, bertanggungjawab membawa oksigen dan nutrisi dari ibu kepada bayinya. Kedudukan uri yang normal ialah apabila ia berada di tengah atau dibahagian atas rahim. Ini bermakna ia jauh dari kawasan dimana bayi sepatutnya keluar dari rahim. Uri di kedudukan bawah pula berada dikawasan bawah rahim, menutup ruang laluan bayi semasa kelahiran. Ini seterusnya akan memberikan komplikasi semasa proses bersalin.

Ia bukanlah sesuatu yang jarang ditemui diawal kehamilan kerana 20% daripada uri berada dibawah apa awalnya, tetapi apabila kandungan berusia 28 minggu kebanyakkan dari uri sudah tertarik keatas oleh rahim yang semakin membesar dan cuma 5% sahaja yang masih berada pada bahagian bawah rahim. Pada masa ini keadaan ini dipanggil Placenta Previa.

Komplikasi dan rawatan

Sekiranya uri anda masih dibawah selepas kandungan 28 minggu, tidak banyak yang anda boleh buat untuk mengalakkanya naik keatas. Rawatan pula bergantung kepada tahap placenta previa (PP) tersebut, samada ia menutup keseluruhan laluan bayi atau separuh sahaja. Tahap keterukan dibahagikan kepada 4 jenis. Jenis 1-4. Jenis 1 adalah yang paling ringan, iaitu uri berada dikedudukan bawah tanpa menutup pintu rahim manakala jenis ke 4 pula bermaksud uri menutup keseluruhan pintu rahim.

Sekiranya wanita mengalami PP jenis ke 4, terdapat risiko tinggi untuk kelahiran pra-matang dan pendarahan. Kadang-kadang pendarahan boleh menjadi terlalu banyak sehingga membahayakan nyawa. Doktor selalunya memantau simtom pesakit dengan memasukkan pesakit ke wad pada usia kandungan 32 minggu sekiranya terdapat risiko pendarahan yang tinggi. Sekiranya anda mengalami pendarahan tidak normal dari faraj, cepat-cepatlah berjumpa dengan doktor untuk memastikan yang anda tidak mengalami PP.Comments

  1. Good info...tq kak for sharing..semoga segakanya selamat utj akak ye..tc

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Penangan Cili Padi

PERLUKAN BANTUAN ANDA !

Happy Birthday to ME! | Menuju ke 40