Novel & Drama Suri Hati Mr Pilot

Assalamualaikum,


Kak Aya sebenarnya baru lepas baca novel Suri Hati Mr Pilot ni..boleh layan la ...nak kata best gila gila tu tak jugak tapi memang boleh baca sampai habis la...ada part part tu yang buat kita senyum malu malu .hi hi bunyi macam gatal je .

Kat rumah ni tak ada Astro sekarang , jadi macam ketinggalan keretapi je bila dengar kawan kawan sembang mengenai drama Suri Hati Mr Pilot ni.Laju je join kawan kawan bercerita betapa tak sabarnya mereka nak menonton drama ni.

Menariknya drama ni kak aya rasa sebab pelakon pelakon utama drama ni Fattah Amin & Neelofa.

Dan..kak aya rasa pemilihan pelakon untuk watak hero dan heroin ni memang sangat "kena".

Kak Aya jarang menonton drama adaptasi dari novel...tambah tambah kalau untuk tayangan Astro memang confirm la takkan tengok.

Selalunya drama tak best macam yang kita baca di dalam novel..lagi satu kak aya tak suka nak menunggu episod seterusnya...sejenis manusia yang suka baca time tu habis time tu...tak boleh baca hari ni, stop, baca pulak minggu depan..memang tahap sabarnya nipis je.

Ni orang lain macam excited tunggu drama ni ditayangkan malam esok, kak aya rileks je ...langsung tak ada rasa he he.

Siapa sini yang suka sangat tengok drama adaptasi dari novel? Cer komen sikit.



Mencuba Resipi Nasi Arab

Assalamualaikum

Sabtu lepas, kak aya mencuba masak nasi arab..eh macam tak percaya pulak nak cuba masak nasi arab.

Sejak dua menjak ni memang rasa nak cuba masak macam-macam je.

Bagus ke perasaan tu? Hi hi lawak la pulak sebab memang kak aya ni bukannya jenis reti memasak.

Takat masak yang sangat biasa biasa tu boleh la...

Jumaat tu mintak resipi nasi arab , dari sahabat kak aya .

ok dia ada bagi resipinya..

owhhh senang je ghupanya.

Pagi Sabtu tu, Kak aya ke pasar, beli ayam, beli rempah nasi arab sekali.

Kak Aya ikut mana yang boleh ikut resipi sahabat kak aya tu:


Ayam
1. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia, masukkan air dan ayam..garam sikit. Rebus hingga empuk.
2. Kemudian perap ayam tu .( untuk perapan, guna rempah + garam + gula)
3. Perap sejam atau lebih. Kak Aya perap sejam je.


Nasi

Rendam beras basmathi selama 20 minit.
Bersihkan dan toskan.
Tumiskan menggunakan minyak sapi -bawang merah,bawang putih, halia, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang, masukkan pulak rempah nasi arab yang dibancuh dengan sedikit air. Tumis hingga naik bau.
Masukkan air rebusan ayam ( jumlah air bergantung kepada jumlah beras yang digunakan).

Bila dah mendidih, Kak Aya pindahkan ke dalam rice cooker.
Masukkan beras dan 2 keping ayam perapan.

Masak macam biasa.

Hampir masak , titiskan pewarna..kak aya guna sirap, hasilnya nasi warna pink.

Lebihan air rebusan ayam tu Kak Aya masak sup kosong.

Lepas tu sediakan sos - blend buah tomato, bawang putih, daun ketumbar, garam dan gula..blend kering tanpa air...nanti buah tomato tu akan keluarkan air.

Siap untuk dimakan.

Maaf tak ada gambar.

Kak Aya masih tak berubah, malas nak petik petik ambik gambar.

Bayangkan sendiri je la ye.

Komen suami : Boleh laaa untuk kali pertama mencuba.

Komen anak-anak: Ok je tapi sos tu sangat best! Aiik sos tu yang dapat lebih pujian?

Ok Alhamdulillah kerana tak bersisa, semua habis dimakan.

Nanti boleh cuba lagi untuk mahirkan diri. Kami anak beranak memang suka makan nasi arab. ..selalunya kami ke Restoran D'Cafe Jalan Duta..memang sedap nasi arab kat situ.





Mencuba resipi nasi beriani.

Assalamualaikum

Sebelum cuba nasi arab Sabtu lepas, Kak Aya terlebih dahulu mencuba masak nasi beriani Sabtu 2 minggu lepas.

Berani tak berani Kak Aya, bawak nasi beriani yang ntah sedap atau tidak tu ke Tampin, rumah mertua..hebat betul , hi hi.

Resipi yang kak aya guna adalah bergantung sepenuh kepada pakcik jual rempah di pasar, sebiji ikut cakap dia.

Beli dulu beras Basmathi, sekilo RM18.
Beli rempah untuk nasi beriani, rempah untuk gulai ayam khas untuk beriani...dalam RM5 macam tu.

Balik rumah, terus ikut apa kata pakcik tu.

Rendam beras 20 minit.

Nasi
Tumis dulu bawang besar, masukkan rempah 4 sekawan tu, masukkan rempah nasi beriani yang dah dicampur air.

Dah naik bau, masukkan air, susu cair, kiub ayam.

Dah mendidih, tuang ke dalam rice cooker,

Masukkan beras.

Masukkan daun pandan.

Tunggu je la nasi tu masak.


Gulai Ayam.
Tumis bawang merah, bawang putih, halia.
Masukkan rempah gulai yang dicampur cili boh + air.+garam+gula.
Dah masak rempah tu masukkan ayam.

Tunggu hingga kering air ayam.
Masukkan santan.

Masak hingga pecah minyak.

Kak Aya sediakan acar timur sekali.

Siap.


Kurus sebelum Raya dengan Leptos

Assalamualaikum,

Siapa siapa nak kurus sebelum raya, belum terlambat lagi kalau nak cuba LEPTOS ye.

Boleh contact kak aya untuk sebarang pertanyaan ye 0173416762




Salah satu kandungan di dalam LEPTOS Klorofil Alfalfa yang mempunyai kandungan vitamin E yang tinggi sangat bermanfaat untuk menjaga keseimbangan hormon seksual, baik pada lelaki mahupun wanita. Iaitu dengan merangsang produksi hormon testosteron pada lelaki dan hormon estrogen pada wanita.

Antara lain manfaat Klorofil ini adalah:

- klorofil dapat membantu mengawal rasa lapar dan menghalang pembentukan lemak tepu.

- Klorofil dapat membantu menciptakan sistem pencernaan yang sehat, iaitu dengan menjaga flora usus dan menstimulasi gerakan usus. Klorofil dapat bertindak sebagai ubat alami untuk saluran usus dan membantu memperbarui jaringan usus yang terluka.

- Klorofil juga memiliki sifat sebagai penghilang bau, ia dapat digunakan untuk menghilangkan bau mulut yang disebabkan oleh masalah pencernaan yang buruk secara efektif

- Klorofil kaya akan enzim hidup yang dapat membantu dalam pembersihan darah serta meningkatkan kemampuan darah untuk membawa oksigen lebih banyak ke seluruh tubuh.

- Klorofil memiliki efek menenangkan pada saraf sehingga dapat membantu mengurangi gejala insomnia, iritabilitas saraf dan kelelahan tubuh secara umum.





Jom kurus sebelum raya!

Sekadar renew domain ...

Assalamualaikum

Dah 6 tahun kak aya guna domain sendiri untuk blog.

Lama 6 tahun tu.

Boleh di kira dengan jari, berapa banyak entry Kak Aya sepanjang tempoh itu.

Dalam banyak - banyak entry tu pulak, nak cari entry yang bermanfaat mungkin sama sukar nak cari semut hitam di waktu malam..mak aii perumpamaan.

Percaya tak, kak aya dah macam 2 tahun tak check acc Nuffnang.

Tapi sekejap tadi dah check .

Tengok statistik blog, sendu gila.

Perkara yang menjadi asbab kepada kemalasan adalah Kak Aya tak tau nak share apa.

Ni tengah terfikir nak share je mana-mana post menarik yang Kak Aya rasa bermanfaat untuk dikongsi bersama dan beri kredit kepada tuan punya post.

Ok ke macam tu?

Hmm ntah la.

Biasa pada hari pertama renew domain, Kak Aya akan berjanji untuk cuba update sekurangnya 1 entry sehari..tapi tidak untuk kali ini.

Tak nak berjanji apa-apa kerana tau kemampuan diri.

Kak Aya macam nak susun semula masa Kak Aya.

Macam ada sesuatu yang tak kena je dengan pengurusan masa selama hari ni.

Hmm tengok la nanti...mungkin perubahan kecil yang hanya Kak Aya je tau.

Terima kasih kepada yang masih sudi datang ( sekadar berfiikir positif)..ada tak ada yang datang kebanyakkan kerana post Aidijuma tu je.

Dan ada sorang dua yang setia datang memberi komen, macam Diana tu..LM tu.

Terima kasih ye.

Kak Aya sayang kalian semua.



Rutin Baru

Assalamualaikum

Berpeluh peluh ni lepas sapu sawang kat blog ni ....mana la perginya tuan rumah, dibiarkan blog ini tak nampak rupa.

Alhamdulillah blog dah bersih semula.

Tapi sawang akan datang lagi, jika tuan rumah kembali dengan perangai biasa.

Ok biarkan je la perangai tuan rumah tu.

Sekarang ni Nadhirah dah lebih 2 bulan masuk asrama.

Alhamdulillah, dia boleh kawal rasa sedih dia setiap kali kami hantar dia ke asrama.

Jadual pulang bermalam dia adalah 2 kali sebulan.

Tengah hari Jumaat, kena jemput. Petang Ahad, hantar semula.

Sabtu @Ahad yang dia tak dapat pulang bermalam, kami akan pergi melawat

Dulu ketika Kak Aya kat asrama, homesick selama 5 tahun hi hi..poyo betul..k

Balik sebulan sekali je..kalau 2 kali sebulan, rasanya tak homesick langsung he he.

Mak ayah datang menjenguk tak tentu..kadang-kadang tak mai melawat pun..sebulan la tak jumpa.

Dulu ayah naik motor je , gek gek gek dari kampung ke sekolah di pinggir bandar.

Rindu kenangan lama.

Kini, Kak Aya pulak melalui rutin yang sama macam mak ayah Kak Aya dulu.

Bezanya, Kak Aya cepat berdikari berbanding anak Kak Aya.ok la sebenarnya tak boleh nak bandingkan zaman dulu dengan zaman sekarang...banyak bezanya.

Kalau minggu tu jadual Nadhirah pulang bermalam, kesibukan akan menjadi 2x ganda daripada biasa.

Sibuk mesin baju, lipat baju..Nadhirah gosok sendiri baju-baju yang dia bawak balik tu..lepas tu tolong dia packing semua..isi barang dalam kereta..

Kena beli jajan untuk makan selepas prep atau ketika prep.

Kena sentiasa standby duit untuk belanja dia selama 2 minggu di asrama.

Tadi Umar bertanya -" kenapa ye kalau time kakak balik rumah, dia mesti dilayan spesial?"

Tersentap jugak dengan soalan Umar tu.

Kak Aya tanya dia - apa yang spesialnya tu?

Dia jawab - 'ada laaah"

Hmm Kak Aya rasa spesial tang beli jajan ( biskut, air kotak biasanya)...ye la beli untuk keperluan 2 minggu
setiap kali balik, kelihatan spesial di mata si adik.

Kalau nak dikatakan mama masak spesial bila kakak balik, itu memang tak betul sama sekali...setakat ni tak pernah lagi masak spesial untuk Nadhirah ,masakan yang sama je macam minggu yang dia tak balik.

Banyak benda yang kak aya belajar sejak Nadhirah masuk asrama.

Erti perpisahan dan rindu seorang ibu.

Pengurusan kewangan.

Pengurusan masa.

Kasih sayang.

Banyak yang kak aya nak share bila lama tak up entry tapi tu la...kadang-kadang rasa macam tak perlu kot nak share..ye la ada benda-bendanya lebih baik kalau tak share. Ok habis kisah share mengeshare ni.

Kak Aya masih buka untuk dropship Seqy Beauty ye...daripada kita duduk mengadap FB/IG berjam jam sehari untuk stalk FB/IG orang, lepas tu makan hati sendiri, baik la tukarkan hobi menjadi sesuatu yang lebih bermanfaat

Boleh contact Kak Aya ye kalau berminat.

Ok, Kak Aya stop sini dulu, jam hampir 2.30 pagi dah ni.


TESTIMONI LEPTOS - BAJU KURUNG MENJADI LONGGAR





Anak tegur baju kurung si ibu nampak longgar sikit.
Si ibu tak percaya dengan teguran anak.
Mulakan hari anda dengan 3 biji leptos.
LEPTOS tablet cairkan lemak dengan pantas.
Kesan sampingan hebat pengambilan tablet LEPTOS dengan bahan hebat L-Carnitine
=============================
1. Kehilangan Lemak
Jika anda sedang merancang untuk menurunkan berat badan atau ingin kuruskan badan, carntine adalah asid amino yang anda perlukan. L-carnitine pemindahan rantai asid lemak, seperti triglycerides kepada mitochondria, di mana mereka boleh dioksidakan untuk menghasilkan tenaga. Carnitine juga berkesan untuk mengurangkan keletihan dan sebagai penahan selera. Oleh itu, l-carnitine akan menjadi aset utama apabila anda berdiet.
Ia bukan sahaja akan membantu menjaga tubuh anda daripada menyimpan lemak, tetapi ia akan meningkatkan keupayaan aerobik anda untuk membantu anda membakar lebih banyak kalori.
2. Membina Otot
L-carnitine adalah juga bahan yang hebat untuk anda mencapai dan mencari pek pada otot. L-carnitine boleh membantu anda meningkatkan kekuatan anda dan lebih kekuatan bermakna otot yang lebih besar dalam jangka masa panjang.
3. Membina kekuatan Tulang
Faktor usia dan penuaan akan menyebabkan kehilangan kekuatan tulang akan menjadi kebimbangan kepada ramai orang dan wanita pasca menopaus. Sudah tentu ini boleh membawa kepada peluang meningkat kerapuhan tulang ,patah, osteoporosis, dan artritis di kalangan penyakit tulang yang lain. Mujurlah, dengan mengambil l-carnitine, anda boleh melambatkan proses kehilangan kekuatan tulang dan meningkatkan sifat-sifat struktur tulang mikro dengan mengurangkan kerapuhan rulang.

TESTIMONI LEPTOS











Kurus dengan LEPTOS/QUFAST

Assalamualaikum

Kak Aya dah kurus tauuuu....( dalam mimpi) he he ok lawak paling tak kelakar abad ni.


Ok takpe,  mula-mula lawak, lepas tu terkedu semua tengok Kak Aya ramping macam kerengga hi hi.


Sebenor benornya nak perkenalkan ubat kurus yang sedang hangat di pasaran sekarang ni.




Leptos dan QuFast merupakan tablet kunyah yg membantu pembakaran lemak berlebihan didalam badan sekaligus mencegah daripada kulit menggeleber.
.
Ia mengandungi 6 bahan utama dgn nisbah bersesuaian utk wanita(laptos) dan lelaki (QuFast) iaitu :

**L-Carnitine
----------
-meningkatkan jumlah lemak yg dibakar
-mengubah lemak menjadi bahan bakar
-meningkatkan daya tahan otot
-meningkatkan metabolisma

**Limau nipis
------------
-mengempiskan perut
-menurunkan berat badan
-membuang toksin dalam badan
-mengurangkan kolestrol

**Ekstrak Guarana
-----------------
-menurunkan erat badan berlebihan
-memerangi rasa lapar
-membersihkan sistem pencernaan
-melancarkan penghadaman

**Ekstrak klorofil
-----------------
-memelihara daya tahan tubuh
-meningkatkan imunisasi tubuh
-detoks (pembersih toksin/racun)

**Garcinia Cambogia
-------------------
-menghapuskan enzim yg berperanan untuk menyimpan lemak
-membakar lemak & mengurangkan nafsu makan
-mengurangkan ukur lilit
-mengurangkan emak dalam darah

**Dekstrosa
-----------
-meningkatkan produksi insulin yg melancarkan aliran darah menuju ke otot
-meningkatkan penyerapan nutrisi penting bagi memacu perkembangan otot secara efektif


CARAPENGAMBILAN

Penurunan berat badan (50kg above) (3 biji sehari):
3 biji sehari sebelum sarapan / makan tengahari / makan malam.
Pengambilan disyorkan pada waktu makan yang berlebihan.
Anggaran 300 kalori dibakar.

Penurunan berat badan (70kg above) (6 biji sehari):

3 biji sebelum sarapan dan 3 biji sebelum makan tengahari.
Pengambilan disyorkan pada waktu makan yang berlebihan.
Anggaran 600 kalori dibakar.

Penurunan berat badan (100kg above): (9 biji sehari)

3 biji sebelum sarapan, 3 biji sebelum makan tengahari dan 3 biji
sebelum makan malam. Anggaran 900 kalori dibakar.

Penurunan berat badan secara kilat : (10 biji sehari)
3 biji sebelum sarapan, 4 biji sebelum makan tengahari dan 3 biji
sebelum makan malam. Anggaran 1000 kalori dibakar. Disertai
dengan senaman ringan dan penjagaan pemakanan.

1 botol ada 90 biji.
3 biji sekali makan.
Bleh ambik sebelum makan di waktu sesi makan yg berlebihan.
Maksimum pengambilan 10 biji sehari.
.
Sis hanya perlu kunyah tablet tu sebelum nak makan
Rasanya masam2 Lime dan sangat sedap utk dikunyah.
.
.
PROMOSI KASIH SAYANG !!
.
SEMENANJUNG
1 botol RM180
2 botol RM300 (JIMAT RM60 )
3 botol RM400 (JIMAT RM140 )
4 botol RM480 (JIMAT RM240 )
.
SABAH SARAWAK
1 botol RM190
2 botol RM310 (JIMAT RM70 )
3 botol RM410 (JIMAT RM160)
4 botol RM490 (JIMAT RM270 

FREE POSLAJU SELURUH MALAYSIA


BOLEH CONTACT KAK AYA YE KALAU NAK ORDER 0173416762


Tidur Lewat

Asalamualaikum

Sejak awal Jan 2016, Zahra kian tidur lewat...lewatnya tu hingga menjangkau pukul 2 pagi..macam sekarang ni, dia baru je terlelap pukul 2.20 pagi.

Sejak awal Jan 2016 ni jugak, jalanraya sesak pagi dan petang. Kak Aya memang terasa letih sungguh-sungguh bila dah mula baring, rasa lenguh bermula lutut hingga keseluruhan kaki.

Bila badan terlalu penat, secara automatik mata kita susah nak lelap walaupun sebenarnya sangat mengantuk

Situasi jalan jem, badan letih, anak tidur lewat adalah satu kombinasi cukup hebat untuk menghasilkan satu perasaan yang dinamakan tekanan/stress.

Kadang-kadang ketika sedang memandu, mata hampir-hampir terpejam lena..

Pernah ketika memandu, mata ni memang tak boleh nak celik dah, terpaksalah singgah di stesyen minyak dan tidur dalam setengah jam.

Apa yang kak aya nak share adalah betapa penting tidur yang mencukupi.kalau tak cukup tidur, banyak perkara terjejas.


Oh ye, kak aya nak bagitau hari ni 2/3/2016, hari last untuk jualan runtuh Seqy Beauty ye!

Contact Kak Aya kalau nak order 0173416762



Anak Dara

Alhamdulillah hari ni anak dara kak aya balik bercuti setelah 2 minggu masuk asrama.

Tak jumpa 2 minggu terasa dah berbulan-bulan tak jumpa..iskk padahal minggu lepas dah jumpa kat asrama kejap...siap menangis-nangis si mama nya..sabar je la haiii.

Kak Aya ni kan haru betul..anak steady je...nasib baik la menangis gitu-gitu je hari tu.

Pulangnya anak dara kak aya ni dengan pakej pakaian kotor 2 bakul.

Hmm nasib baik la mesin yang tolong cucikan.

Esok, kena beli barang-barang keperluan dia yang masih belum lengkap.

Banyak jugak kos bila anak dapat masuk asrama ni.

Memang sangat perlu untuk menabung seawal yang mungkin untuk pendidikan anak-anak.

Ada tak ibu ibu yang nak share cerita anak yang tinggal di asrama?



Hati Seorang Ibu

Assalamualaikum

Kak Aya tak tau berapa lama yang benar-benar Kak Aya terlena malam tadi..banyak kali terjaga memandang jam di dinding..teringatkan Nadhirah.

Ya Allah...begini la hati seorang ibu.

Rasanya Nadhirah dapat lena hingga ke pagi...Alhamdulillah kalau benar begitu...mama ni biasalah, pada usia macam ni, mata memang sukar nak lelap kalau ada je perkara yang memberatkan fikiran.

Kakak.belajar rajin-rajin...solat jangan tinggal...mesti mengaji tiap hari ye...

Mama rindukan kakak.

Bersabarlah dengan dugaan sepanjang hidup di sana yang Insyaallah berlangsung sehingga 5 tahun sebelum keluar meneruskan fasa kehidupan yang lebih mencabar.

Ya Allah! jagalah dia untuk ku...hanya padaMU segala pengharapanku

Bila anak masuk asrama

Assalamualaikum

Busy semedang je kak aya ni, nak jenguk blog pun tak sempat.

Hari ni hari pertama nadhirah masuk asrama..jadi malam ni mamanya terkebil-kebil memandang siling rumah.

Rasa macam kehilangan, rasa macam tak tau nak buat apa ....mata tak nak lelap.

Macam-macam kerisauan datang bertandang menjengah fikiran...kak aya dah halau perasaan tu jauh-jauh...

Semoga ini yang terbaik untuk Nadhirah@kakak...mama doakan semoga kakak dipertemukan dengan sahabat-sahabat yang boleh sama-sama saling membimbing untuk kejayaan dunia dan akhirat.

Berjaya di dalam akademik semata bukanlah satu kejayaan sebenarnya kerana kejayaan menuju akhirat lebih jitu.

kakak...mama tak boleh lelapkan mata malam ni......malam pertama kakak di sana.

Ada yang boleh kongsi rasa yang sama macam kak aya tak?