Jerebu 2019

Hari ni dah masuk minggu ke 3 Malaysia dilanda jerebu.

Kat rumah tu, Ucu dah hilang suara, Zahra batuk sikit, Mamanya sakit kepala. Kakak di asrama pun hilang suara. Kata kakak, kawan-kawan sekelas pakat duk gelakkan suara dia..

Pakai face mask , tapi kejap je sebab rasa macam sesak nafas pulak..aduiii Kak Aya ni..tapi memang betul rasa macam lemas gitu.

Dulu masa 1997, Malaysia teruk jugak dilanda jerebu..ingat tak ? ke ramai yang belum lahir time tu?

Kak Aya masa tu baru lagi kerja kat company ni tapi masuk tu ofis tu kat Jalan Ipoh. Tinggal di flat Jalan Perhentian, Sentul..

Macam mana nak bendung masalah ni ye? Penguatkuasaan kena ketat dan tegas kot..ntah la tak pandai sangat tentang pengurusan negara ni.

Selain cuaca jerebu, poket pun jerebu jugak..hari hari duduk tunggu gaji hi hi. Fikiran pun berjerebu bila tak ada duit.

Pendek kata serba serbi jerebu .

Hujung minggu ni ada jemputan majlis kahwin kat Shah Alam..kawasan yang teruk berjerebu tu. rumah sepupu kepada suami, jerebu pun Insyaallah kami akan sampai , kalau tak ada aral.

Ni risau kalau sekolah Umar di Rawang tu ditutup, dia balik rumah confirmlah 25 jam sehari mengadap HP. aduiii macam mana nak buat dengan budak ni sorang ye.

Moga jerebu  beransur pergi...kehidupan kembali cerah seperti sediakala.




UPSR 2018

Assalamualaikum,

Hari ni hari terahkhir peperiksaan UPSR 2019. Terkenang time ni tahun lepas, hari terakhir rasa lega sangat..sejak awal tahun ibubapa pun sama stress dengan anak-anak, tapi rasaya mak yang lebih stress kot.

Bermula hari pertama periksa tu, Kak Aya akan tunggu Umar sehingga dia masuk ke dewan peperiksaan.

Perasaan tiap pagi bersama dengan ibubapa lain adalah sangat bersemangat dalam debaran yang penuh di dalam dada.

Rasa sayu melihat anak anak berjalan masuk ke dewan , ibubapa hanya mampu terus berdoa dan doa.
Kalau dibenarkan masuk ke dewan mau semua pakat serbu masuk dewan hihi.

Begitu la bila jadi mak ayah ni, semua peristiwa melibatkan anak anak adalah penting .

Sampai bila bila jasa guru-guru Sek Kebangsaan Sungai Tua di dalam ingatan dan doa Kak Aya mereka semua di dalam rahmat dan kasih sayang Allah selamanya.

Di sekolah itulah Nadhirah Yasmeen dan Umar Faris mula menjejak kaki ke alam persekolahan. Sekarang Zahra pulak sedang menunggu keputusan rayuan untuk memasukki Tahun I di sekolah yang sama, kalau rayuan gagal , Zahra akan bersekolah di Sekolah Kebangsaan Sungai Kertas.

Kak Aya pasti ada kawan blogger yang telah pun lega hari ni kerana anak dah pun tamat menduduki peperiksaan UPSR .

Kak Aya doakan semoga mereka semua berjaya dengan cemerlang.



Borak Santai

Assalamualaikum,

Dah makan tengah hari ke? Kak Aya baru selesai cuci tangan cuci mulut. Alhamdulillah.


Kak Aya belum jumpa template yang sesuai untuk blog ni, guna aja la apa yang ada. Nak tukar tukar tak pandai sangat, sebelum ni rajin upah designer utk design, kali ni biarla dulu.


Sekarang ni dapat update kat ofis je, kat rumah PC dah rosak, Laptop pulak selalu suami bawak ofis, Malam baru dia bawak balik , kita pun dah sibuk dengan urusan lain. Cuba jugak guna Hp tapi asyik-asyik publish failed. Tak pandai nak godek.


Kalau guna PC ofis, tak ada gambar la..sebabnya staff tak boleh nak transfer gambar sesuka hati. kalau nak juga perlu guna USB Company. Satu hal nak meminjam dengan bos hanya kerana nak transfer gambar peribadi.


Beberapa hari ni memang baca post sendiri je, macam rindu sungguh rasanya..baca komen kawan kawan blogger. Paling sayu bila baca komen arwah Kak KasihRedha. Terasa sangat kehilangannya.


Ramai jugak lagi yang masih maintain update blog ye.. Kak Aya tak sempat nak blogwalking, waktu rehat sejam je kan.


Ok dah nak 1.30, kena sambung kerja hakiki pulak. 


Salam jumpa lagi.