Jerebu 2019

Hari ni dah masuk minggu ke 3 Malaysia dilanda jerebu.

Kat rumah tu, Ucu dah hilang suara, Zahra batuk sikit, Mamanya sakit kepala. Kakak di asrama pun hilang suara. Kata kakak, kawan-kawan sekelas pakat duk gelakkan suara dia..

Pakai face mask , tapi kejap je sebab rasa macam sesak nafas pulak..aduiii Kak Aya ni..tapi memang betul rasa macam lemas gitu.

Dulu masa 1997, Malaysia teruk jugak dilanda jerebu..ingat tak ? ke ramai yang belum lahir time tu?

Kak Aya masa tu baru lagi kerja kat company ni tapi masuk tu ofis tu kat Jalan Ipoh. Tinggal di flat Jalan Perhentian, Sentul..

Macam mana nak bendung masalah ni ye? Penguatkuasaan kena ketat dan tegas kot..ntah la tak pandai sangat tentang pengurusan negara ni.

Selain cuaca jerebu, poket pun jerebu jugak..hari hari duduk tunggu gaji hi hi. Fikiran pun berjerebu bila tak ada duit.

Pendek kata serba serbi jerebu .

Hujung minggu ni ada jemputan majlis kahwin kat Shah Alam..kawasan yang teruk berjerebu tu. rumah sepupu kepada suami, jerebu pun Insyaallah kami akan sampai , kalau tak ada aral.

Ni risau kalau sekolah Umar di Rawang tu ditutup, dia balik rumah confirmlah 25 jam sehari mengadap HP. aduiii macam mana nak buat dengan budak ni sorang ye.

Moga jerebu  beransur pergi...kehidupan kembali cerah seperti sediakala.




0 comments :

Post a comment