MISI KURUS - Exercise Sit Up

Assalamualaikum

Kak Aya ngadu dengan Umar, anak bujang Kak Aya tu....

M : Mama ni makin gemuk lah , Umar..tengok la baju baju mama, semua ketat.

U : Aah kan...Umar rasa mama cantik kalau kurus ( saja bodek untuk bagi semangat kat mama)

M : mama tak tau la nak mulakan diet macam mana.

U: Umar cadangkan kita buat exercise Sit Up dulu la slow-slow sebab mama pun tak boleh nak joging, sakit lutut, sakit kaki.

M : Okay, nanti kita mula dengan Sit Up.

Rentetan daripada perbualan tu, Umar jadi trainer tak bertauliah kepada Mama.

Untuk kali pertama malam tadi, Mama cuba buat sit up, kelakar ada seksa pun ada ...tapi malu kat anak cuba jugak la kan buat walaupun tak sempurna...Umar bersungguh sungguh membantu.


Dapat dalam 30x je..itu pun pecah peluh, kata orang Terengganu.


Doakan Kak Aya berjaya kurang sikit berat badan ni ye...impian sejak dulu , macam yo yo...kejap turun kemudian mencanak naik.

Puisi - KAMI HANYA PENGAGUM CIPTA-MU

Kak Aya minat sekali dengan puisi-puisi ketuhanan hasil karya Alhamarhum Ustaz Azman, di bawah ni adalah salah satu karya beliau.
ALFATIHAH buat guru yang banyak berjasa mengajar Quran, pelajarnya ramai termasuk la Kak Aya & sahabat-sahabat di pejabat.
=======================================================================
Tuhan,
Jadikan kami pengagum karya cipta-Mu.
Pada warna alam-Mu nan bercorak
Terbias pada awan nan berombak
Dari nur milik-Mu nan terserak
Di riak tasik nan tenang
di luas langit-Mu yang tidak bertiang
Sesudah tersingkapnya kelambu siang.
Tuhan,
Kami hanya pengagum cipta karya-Mu
Bukan pengagum pada warna
cipta hamba-Mu nan riak,
Terkasta pada rupa, pangkat
dan harta nan membuak.
Bimbang tersilau suluh nikmat nan banyak
Nanti di balik termakbul segala kehendak,
Engkau menguji kami dengan “istidraj”.
Al-Kurauwi
Tasik Ampang Hilir
11 Februari 2015